Retranchement


Retranchement is een klein plaatsje dat valt onder de gemeente Sluis in het westen van Zeeuws- Vlaanderen. Het plaatsje ligt aan de grens met België tussen Cadzand en het Vlaamse Knokke-Heist.

Retranchement was een zelfstandige gemeente tot 31 maart 1970, waarna het werd ingedeeld bij de gemeente Sluis.


Retranchement is het meest zuidwestelijke kustdorpje van Nederland. De naam is ontleend aan het Frans en staat voor een verschansing in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm.

Wallen van Retranchement

De wallen werden in 1604, in de Tachtigjarige Oorlog, gebouwd als verdedingswerk. Tegenwoordig vormen ze een natuurgebied waar je over de wallen wandelt, tussen meidoornhagen, poelen en grasland. Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers!
Het verdedigingsbolwerk van Retranchement (Frans voor verschansing of bolwerk) stamt uit de Tachtigjarige Oorlog. Destijds is het opgeworpen op aanwijzing van prins Maurits om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog woonden er alleen soldaten. Later groeide het complex uit tot een gewoon dorp.
Het wallencomplex Retranchement (27 ha) is nu een aaneenschakeling van kleine landschapselementen. Dijken, weitjes, meidoornhagen, knotbomen, hoogstamfruit en drinkputten liggen verspreid over het gebied. In het gebied ligt ook het Fort Berchem, een redoute (veldschans), eveneens uit de Tachtigjarige Oorlog. De aarden wallen zijn in 2010 gereconstrueerd.


Reacties

  1. Een 9,5 staat prachtig op je rapport. Camping Den Molinshoeve bij Retranchement kreeg afgelopen jaar dat cijfer van haar gasten en won er de gouden Zoover Award mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten