Zeeuwse mosselen
De Bruse mosselvisserij
Bruinisse kan wel ‘het mosseldorp’ van Schouwen-Duiveland genoemd worden. De grote mossel op de haven is daar een mooi voorbeeld van. Als de boten niet op het water aan het werk zijn liggen zij in de vernieuwde haven met de letters BRU op de boeg.
Zo handig om te weten.
- Het echte mosselseizoen loopt van half juli tot begin april. Mosselen blijven maar 24u dagvers.
- Het mosselzaad wordt gehaald uit de Waddenzee en uitgezet in de Oosterschelde. Wanneer de larve een schelpje vormt, zakt de kleine mossel naar de bodem waar die zich vasthecht. Geregeld worden mosselen van de plaats verzet. Na goed 2,5 jaar is de volwassen mossel klaar voor consumptie.
- Een mossel uit de Waddenzee of zelfs uit het verre Canada wordt een Zeeuwse nadat die 14 dagen in Zeeuwse wateren heeft gelegen. Behalve een Franse, die komt Zeeland niet binnen.
- Mosselhandelaren hebben in de Oosterschelde percelen liggen, afgebakend met bakens. Meestal gaat het over percelen van 200 bij 400 meter. Ze gaan over van familie op familie.
- Yerseke beschikt over de enige mosselveiling in Nederland. Op die veiling wordt de volledige partij van een mosselschip verhandeld aan één en dezelfde opkoper. Na de aankoop worden de partijen terug in het water gebracht, nu in de handelaarspercelen.
- YE op een boot betekent dat deze boot in Yerseke geregistreerd is.
- Anno 2016 zijn nog een 60-tal schepen dagelijks actief in de mosselteelt. De mosselcultuur moet zich steeds heroriënteren. Zo is men ten gevolge van protest van de Groenen aan het overschakelen op andere sleepmethodes.
- Zou je een mosselpot vullen met mosselzaad, dan levert dat tien potten mosselen op. Maar slechts één pot daarvan is voor consumptieverbruik. M.a.w. negen potten mosselen gaat terug naar de natuur. Zeesterren zijn er dol op, maar ook vogels.
Reacties
Een reactie posten