Wolken


De hemel toont vrijwel elk moment weer een andere aanblik. De bewolking is voortdurend aan verandering onderhevig. Wolken komen dan ook voor in talrijke, verschillende vormen. Ze vormen een afspiegeling van luchtstromingen in de atmosfeer en van natuurkundige processen die daarin plaatsvinden. Zo is bijvoorbeeld direct uit het uiterlijk van een wolk af te leiden of hij vloeibaar water bevat of ijskristallen.

We kunnen verschillende wolkentypen onderscheiden door te letten op hun kenmerken. Zo zijn er wolken die in de hoogte (verticaal) lijken te groeien terwijl andere juist meer horizontaal uitgespreid zijn. Ook valt er uit sommige wolken neerslag, terwijl dit bij andere wolken juist niet het geval is. In alle gevallen is de stabiliteit van de atmosfeer van belang op de hoogte waar de bewolking voorkomt of ontstaat.



Willen we bewolking gaan herkennen dan is het belangrijk om allereerst naar het uiterlijk van de wolk te kijken. Dit uiterlijk is afhankelijk van een aantal factoren.

- de samenstelling: water of ijs;

- de horizontale en verticale afmetingen van de wolk.

- de sterkte en de kleur van het licht dat op de wolk valt. Schijnt het zonlicht tegen de zijkant, bovenkant of onderkant van de wolk.

- de plaats van waaruit naar de wolk gekeken wordt. Zien we de wolk vanaf de zijkant of staan we direct onder de wolk.

Voor het weerbeeld spelen wolken een belangrijke rol of zijn ze zelfs bepalend. Zo brengen sommige wolken langdurige neerslag terwijl bij andere wolken de zon nog goed zichtbaar is. Wolken beïnvloeden ook de hoeveelheid zonnestraling die op het aardoppervlak valt en de aardse uitstraling. Zo kan bewolking in winterse nachten een sterke afkoeling van het aardoppervlak voorkomen en de kans op mist en/of gladheid verkleinen.


Supercell bij Oostburg 04/06/2019


Dat is een enorme onweersbui en wolkenpartij met ronddraaiende lucht.
Het blijft bijzonder omdat het het zwaarste type bui is dat er is .






Boven Belfort Sluis

Vlissingen 

Reacties

  1. Twee vallende sterren per minuut. Een bezoekje van de meteorenzwerm Boötiden zorgt komende nacht voor flink wat ‘vuurwerk'. Maar zoals vaak in Nederland, wordt de pret verstoord door bewolking. Zeeland heeft nog de meeste kans op een goed zicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door het heldere weer was de superbloedmaan vannacht en vanmorgen goed te aanschouwen . Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde, vandaar dus het woord maansverduistering. Omdat de maan ook nog eens relatief dicht bij de aarde staat, wordt deze maansverduistering ook ‘supermaan’ genoemd. Naast het feit dat de maan afgelopen nacht in de schaduw van de aarde staat, staat deze ook nog iets dichter bij de aarde dan normaal. Hierdoor lijkt de maan voor ons wat groter. Een maansverduistering terwijl er een supermaan is, komt heel weinig voor.

    Sanne Riepema 21-01-19, 08:27 Laatste update: 11:04

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de boulevard van Vlissingen is dinsdagavond een zogenoemde ‘funnel’ overgetrokken. ,,Het neigt naar een tornado, maar het is het niet’’, vertelt de Zeeuwse stormchaser Paul Begijn. ,,Maar het is wel het type onweersbui waar je tornado’s mee kunt krijgen. Die slurf geeft wel aan wat voor dynamiek er in de lucht zit en wat er mogelijk is.”

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk, na al die feestdagen is het heerlijk om morgenochtend eens lekker uit te slapen. Maar wie de moeite neemt vroeg op te staan, ziet de vallende sterren van de Boötiden. De sterrenregen is vooral in het zuidwesten van Nederland te zien. De meeste vallende sterren zijn te zien rond 06.45 uur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten