Mondaine Domburg



De smalstad Domburg ligt aan de Walcherse kust. De plaats heeft een lange geschiedenis als badplaats maar ook als kunstenaarskolonie. Een gezonde lucht met een bijzonder licht trekt als sinds jaar en dag mensen naar deze plek.

Domburg heeft een lange kuurtraditie. Er zijn zelfs resten van thermen en een badhuis met warm- en koudwaterbaden uit de Romeinse tijd gevonden. De geschiedenis van Domburg als badplaats begint in 1834 als twee Middelburgse dames besluiten om met badkoetsen een zeebad te nemen. Het kuren werd beschouwd als een nieuwe geneesmethode. Badgasten kwamen voor hun ontspanning maar ook om te profiteren van de schone zeelucht en de heilzame kracht van het zeewater.

Een prominent medicus, die al vroeg de potentie van Domburg zag, is Dr. Johan Mezger (1838-1909). Deze bekende arts wordt beschouwd als de grondlegger van de fysiotherapie. In die tijd kwamen vooraanstaande lieden naar Domburg. Ze kwamen voor het heilzame effect van het zeewater en om zich door Dr. Mezger te laten behandelen. Zijn naam wordt in Domburg nog steeds in ere gehouden.

Domburg en Cadzand-Bad zijn de enige Nederlandse badplaatsen die voldoen aan de kwaliteitscriteria van het Europäischen Heilbäderverband voor Thalassotherapie. De ligging aan zee is gezond voor lichaam en geest. Het predikaat heilzaam krijgt een badplaats alleen als de heilzame werking van zeewater, het klimaat, en de bodemproducten is onderzocht en heilzaam is verklaard.

In het begin van de 20e eeuw kwamen veel kunstenaars naar Domburg om inspiratie op te doen. Piet Mondriaan en Jan Toorop zijn de bekendste. Er ontstond een kunstenaarskolonie rondom deze kunstenaars. Zij woonden en werkten in Domburg en lieten zich inspireren door het unieke Zeeuwse licht. Hun erfenis leeft nog in Domburg. Wil je zien waar de beroemde werken van de kunstenaars werden gemaakt? Ga dan mee met de 'In het licht van Toorop en Mondriaan' wandeling.

Het museum Marie Tak van Poortvliet heeft thematentoonstellingen, rond de kunstenaars die Domburg begin 20e eeuw aandeden. Ook nu trekt Domburg nog veel kunstenaars. Elk jaar rond Pinksteren werken zo’n veertig à vijftig kunstenaars in Domburg tijdens de Schildersweek.

Domburg grenst direct aan de Manteling, een uniek bos met statige buitenplaatsen en schitterende tuinen. Het is een van de weinige eikenbossen direct aan zee. Het werd aangeplant om Walcheren te beschermen tegen de koude zeewind. De bomen hebben dan ook typische vormen door diezelfde zeewind. Het is een beschermd natuurgebied, ingericht op rust, stilte en ontspanning.

Het strand is een grote trekker van Domburg. Het biedt rust maar ook ruimte voor wie lekker bezig wil zijn. Je kunt yogales volgen op het strand. Geniet van het gevoel van rust, ruimte en ontspanning tijdens je verblijf aan zee. Op de achtergrond het geruis van de zee. Daarnaast kun je in Domburg een wellnessmassage aan het strand krijgen. Met zeezicht vanaf de behandeltafel.




Reacties