Kortgene

Kortgene, in het Zeeuws uitgesproken als Kortjeen, is een stadje en een voormalige gemeente op het eiland Noord-Beveland. Het aantal inwoners van Kortgene bedraagt ongeveer 1.850.

In de archieven komt Kortgene voor het eerst als parochie voor in 1247. In 1413 kreeg Kortgene van Jonkheer Philips van Borssele stadrechten. Zoals het een echte stad betaamt, begon men onmiddellijk met het bouwen van een kerk. Maar het noodlot sloeg toe.

Een jaar later ging de kerk in aanbouw, samen met het kleine stadje in vlammen op.













Men begon meteen met de herbouw van Kortgene en een periode van redelijke welvaart brak aan. Helaas, door de stormvloeden van 1530, de Sint-Felixvloed, en twee jaar later opnieuw werd Noord-Beveland volledig overstroomd. Vrijwel alle verbouwing werd verwoest. Alleen de kerktorens van Kortgene en Wissenkerke bleven behouden.

Ruim 150 jaar later, toen het oude Kortgene binnen de dijken en de polder weer droog lag, bleek de toren nagenoeg onbeschadigd. Er werd in 1684 een nieuw schip aan de toren aangebouwd. Vlak bij de haven en het kerkgebouw werd een nieuw Kortgene geboren. Het stadje kreeg als enige plaats op Noord-Beveland opnieuw stadsrechten. Kortgene had echter geen zitting in de Staten van Zeeland. Om die reden bleef het de naam smalstad houden.

Kortgene onder water in 1953

Reacties

  1. Het eerste tiny forest van Zeeland is vanmiddag de grond in gegaan. Burgemeester Letty Demmers gaf in Kortgene de aftrap voor het planten van het minibos in de wijk Stadspolder.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten