Bescherming tegen het water


Een groot deel Nederland ligt onder de zeespiegel en dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang.


Rijkswaterstaat monitort waterstanden langs de kust, rivieren en meren.


De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden vernield.



60% van Nederland kan onder water komen te staan als gevolg van een overstroming

Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

Maeslantkering bij Hoek van Holland (Rotterdam)




Rijkswaterstaat heeft 6 imposante stormvloedkeringen gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater. Stijgt het water zodanig dat gevaar dreigt, dan sluiten de keringen. Zo krijgt het water geen kans via rivieren of zeearmen verder het land in te stromen. Onze stormvloedkeringen zijn hard nodig, want door klimaatverandering en een stijgende zeespiegel krijgen we steeds vaker te maken met (extreem) hoogwater.


Reacties