Radar en radarreflector

Werkingsprincipe:
Een zender zendt een serie  zeer korte elektromagnetisch pulsen (radiogolven) in één richting uit in een smalle bundel die best vergelijkbaar is met een geconcentreerde  lichtstraal van een vuurtoren.
Onmiddellijk nadat een signaal verzonden is, schakelt het systeem zich in “ontvangst mode”. Het uitgezonden puls-signaal weerkaatst op allerlei objecten of verdwijnt in het heelal. De ontvanger  vangt (absorbeert) de weergekaatste signalen op  en meet de tijd dat het signaal nodig had om weer te keren.• De richting van waaruit de weerkerende puls komt en de verstreken  tijd tussen uitzenden en ontvangen bepaalt eenduidig het object en de echo dat men op het scherm ziet. Een radar spendeert 1% van zijn tijd met  zenden en  99% met  ontvangen.
Niet alle objecten zullen een even goede echo weergeven. De voorwaarden voor een goede reflectie zijn:
•    Het soort materiaal ( het elektrisch geleidend materiaal zoals staal, aluminium, zeewater,…)
•    De oppervlakte: hoe groter hoe beter.
•    De vorm : Een vlak oppervlak (zoals een spiegel) geeft de beste reflectie op voorwaarde dat de hoek goed is .
•    Hoek : men bekomt de beste reflectie als de echo een object raakt onder een hoek van 90° Opmerking : Een grote echo op het scherm is dus niet noodzakelijk een groot schip!



Op ruim water gezien worden is van levensbelang. Maak gebruik van een radarreflector. Deze reflector dient om bij slecht zicht de kans te vergroten dat uw schip, door op radar varende andere schepen, opgemerkt wordt. Het is absoluut geen garantie maar hoe hoger de reflector gemonteerd wordt des te groter is de kans dat u gezien wordt. De regel is, plaats deze zo hoog mogelijk. Minimaal 4 meter gerekend vanaf de waterlijn. Voor de zeilboot is dat geen probleem. Voor de motorboot geldt ook zo hoog mogelijk.





Reacties