De slag bij Vlissingen: Geuzen veroveren vijf Spaanse schepen

Themamaand Tachtigjarige Oorlog –  In 1573 is Vlissingen al een jaar in handen van Willem van Oranje. Toch proberen de Spanjaarden nog eenmaal om Vlissingen in te nemen. Ze hopen via het Zeeuwse stadje de steden die nog wel trouw zijn aan de Spaanse koning Filips II, te kunnen bevoorraden.
De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was pas vijf jaar aan de gang, maar de gemoederen waren al flink opgelaaid. Willem van Oranje had bij gebrek aan eigen troepen de Watergeuzen ingezet om hem te helpen de Hertog van Alva te verdrijven. Zij veroverden op 6 april 1572 op beroemde en beruchte wijze Den Briel en een aantal dagen later volgde Vlissingen. Voor Alva was dit verlies schokkend, omdat deze plaats de bevoorradingshaven was voor de rest van de Lage Landen.

Spanje richtte de pijlen op Vlissingen

Vlissingen werd helemaal belangrijk voor de Spanjaarden nadat Willem van Oranje op 14 april 1572 een oproep aan alle Nederlanders deed om in verzet te komen tegen het bestuur van Alva. De Zeeuwse steden Goes en Middelburg beven trouw aan Spanje. Hierdoor had Alva nog veel invloed in Zeeland, maar hij kon deze plaatsen eigenlijk niet bereiken doordat Vlissingen nog steeds in handen van de Geuzen en Oranje was.

De Spaanse 'oorlogsbliksem'

Om dit probleem op te lossen, werd besloten om op 17 april 1573 Vlissingen aan te vallen, te heroveren en de nabij gelegen steden van voorraden te voorzien. De Spaanse 'oorlogsbliksem' Sancho d’Avila werd aangesteld om te klus te klaren. Aanvankelijk leek alles voorspoedig te verlopen. De geuzenvloot onder leiding van Lieven Keersmaker zeilde weg bij het zien van de overmacht aan Spaanse schepen. De bevolking van Vlissingen begon met het afvuren van kanonnen op de Spaanse vloot. Deze leed zoveel schade dat de Geuzen weer terugvoeren om te zien of ze niet toch de strijd konden winnen. De Geuzen wisten uiteindelijk vijf Spaanse schepen in te nemen. De rest van de Spaanse vloot kon ontkomen en slaagde erin Middelburg en Arnemuiden van voorraden te voorzien.

Hertog van Alva trok zich terug

De Hertog van Alva diende een aantal maanden later zijn ontslag in bij Filips II, zogenaamd vanwege zijn gezondheid. Het is echter waarschijnlijker dat hij uit de Nederlanden vertrok vanwege het feit dat al zijn inspanningen contraproductief bleken en hij uiteindelijk drie zeeslagen van de Watergeuzen verloor.

Reacties