Zeeuwse molens

Bijna elk dorp in Zeeland heeft nog zijn eigen molen. Vroeger onmisbaar als verwerkers van grondstoffen als graan en koolzaad. Tegenwoordig vaak een bezienswaardigheid die alleen nog op speciale dagen zijn wieken laat draaien. Toch zijn er nog veel molens die ook nu nog grondstoffen verwerken tot meel. Dat kun je ter plekke kopen, rechtstreeks bij de molenaar.


http://www.molensinbeeld.nl/alle-molens-in-zeeland/
Alle molens in Zeeland


Getijdenmolen

De allereerste molens werden aangedreven door mens en dier, later stapte men over op water- en windkracht. Een getijdenmolen kon twee keer per dag draaien. Onder de molen lag een spuikom. Tijdens eb liet men het water uit de spuikom langs een waterrad lopen. Zo kon er graan gemalen worden. Je kunt in Zeeland nog op twee plekken voormalig watergedreven molens zien: Middelburg en Goes.

Windmolen

De windmolen nam na verloop van tijd de plek in van de getijdenmolen. Behalve tijdens windstille dagen, was malen met windkracht vaker mogelijk. Door de techniek steeds te verfijnen, ontstonden verschillende typen molens. De Zeeuwse molens maakten onder meer meel en olie. Maar ook planken (houtzaagmolen), chocolade (malen van cacaobonen) en snuiftabak (een zogenoemde snuifmolen hakte en maalde tabak).

Afname aantal molens

Eind 19e eeuw telde Zeeland zo’n 185 molens, daarna nam het aantal Zeeuwse molens af. De opkomst van machines maakten de molens overbodig en economisch niet meer rendabel. Tegenwoordig zijn er in heel Zeeland nog zo’n 70 molens te zien. De meesten zijn vooral op zaterdagen te bezichtigen en op speciale dagen als Open Monumentendag. Maar als op winderige dagen de wieken draaien, kun je meestal zo naar binnen lopen.


Molen De Korenbloem is een korenmolen uit 1873 aan de Molendijk in Kortgene. Het is een ronde stenen stellingmolen met een vlucht van 21,74 meter.
De molen werd in 1873 gebouwd ter vervanging van een afgebrande achtkante grondzeiler en heeft to 1953 op windkracht gemalen. In 1972 werden de wieken verwijderd en in 1975 ging de kap er af. Pas in 2009 werden de restauratieplannen concreet. In 2011 werd de molen officieel weer in bedrijf gesteld.


Meer over deze molen lees je op www.molendatabase.nl

Reacties

  1. SCHARENDIJKE - Hij zou makkelijk op het schap van een souvenirshop kunnen staan. Zo perfect en kleurrijk oogt molen De Lelie in Scharendijke. De molen is niet alleen een plaatje, hij is ook uniek. Het is de enige molen in Zeeland met houten kleppen op de wieken

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten