De slag om de Schelde
Strategisch
Zeeland is door zijn ligging altijd van strategisch belang geweest. In de Tweede Wereldoorlog hadden veel dorpen en steden daarom te lijden van bombardementen en gevechten. Aan het eind van de oorlog werd een felle strijd gevoerd voor een vrije doorgang over de Westerschelde. Deze Slag om de Schelde speelde een sleutelrol bij de bevrijding van Nederland. Veel militairen en Zeeuwen verloren het leven tijdens de gevechten.Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
De bevrijding begon met een succesvolle verrassingsaanval op Uncle Beach bij de Oranjemolen. De strijd ging van huis tot huis en met felle straatgevechten duurde 3 dagen. Ook moest fel verzet uit de bunkers en de kranen van de scheepswerf worden overwonnen.
De geallieerden hadden de code-naam Uncle Beach bedacht voor het strandje, oostelijk van de Oranjemolen, waar de landing op 1 november 1944 zou plaatsvinden om zo de toegang te krijgen tot de haven van Antwerpen .
De NOS zendt de landelijke herdenking van de Slag om de Schelde volgend jaar op 31 augustus in Terneuzen de hele dag live uit. Het wordt een groot spektakel met een doolhof van zeecontainers waarin verhalen over de cruciale slag worden verteld, een botenparade en mogelijk ook een vrijheidsmaaltijd met deelnemers uit heel het land.
BeantwoordenVerwijderenHet is een mooi gevarieerd programma om de Slag om de Schelde dit najaar in de gemeente Borsele te herdenken. Daar waren alle fracties in de gemeenteraad het vanavond in grote lijnen wel met elkaar over eens. Op het programma staan onder meer grote foto’s bij ieder dorp, een kunstproject voor jongeren en aanhaken bij bestaande activiteiten.
BeantwoordenVerwijderenVuren op de dijken, herdenkingen en veel muziek. Bevelandse gemeenten herdenken het komend weekend dat het 75 jaar geleden is dat de Slag om de Schelde een einde maakte aan de Duitse bezetting in Zeeland.
BeantwoordenVerwijderen