Man overboord


Een persoon die over boord valt is zowat het ergste wat een schipper kan overkomen.
Een "man over boord" voorkomen is uiteraard het allerbelangrijkste , maar als het toch gebeurt,  moet  de schipper  en zijn bemanning  hierop goed voorbereid zijn .
Als iemand over boord valt moet dat onmiddellijk gecommuniceerd worden aan de schipper. Minstens één persoon aan boord moet  naar de drenkeling wijzen en blijven wijzen zonder onderbreking   . Men mag niet verwachten dat bezoekers/bemanning  dit automatisch weten en het is aan de schipper hen hieraan te herinneren.
Als de  stuurman/schipper een “MOB “ kreet hoort  , moet hij naar de persoon aan boord  roepen “wijzen en blijven wijzen“. Als de persoon een reddingsvest draagt, zal hij/zij niet alleen drijven , maar ook veel gemakkelijker te localiseren zijn ( zie ons artikel over reddingsvesten )
De stuurman moet snel vertragen tot de boot gestopt is, maar wel zijn  koers behouden.  Dan maakt hij  een U bocht   en  vaart langzaam naar de  drenkeling  .
Als men geen visueel contact heeft met  drenkeling  moet men asap naar de tegengestelde koers varen vb : boot was 40°C  aan het varen – de nieuwe koers is dus 40°C + 180° = 220°C


Oscar seinvlag
Zeilcursus
Motorbootcursus



https://www.nautinstruct.eu/




Man overboord: hoe voorkomen? En hoe handelen?



Reacties