Stadhuis Middelburg

Verlichting stadhuis Middelburg maakt kans op internationale prijs

MIDDELBURG - De nieuwe verlichting van het stadhuis in Middelburg is genomineerd voor een internationale prijs: de Darc Awards. Dat is een prijs van een internationaal toonaangevend vakblad over architectuur en verlichting.


De verlichting van het stadhuis is ontworpen door New Urban View in Amersfoort voor het nieuwe verlichtingsplan van de binnenstad. Daarin worden nog meer monumenten beter aangelicht: de Lange Jan, de Kloveniersdoelen, de Gasthuiskerk en de Koepoort. De verlichting van de Lange Jan is bijna klaar. Het verlichtingsplan is een samenwerking tussen de gemeente Middelburg en de Vereniging Ondernemers Middelburg.
Middelburg dingt mee naar de Darc Awards in de categorie gebouwen en heeft daarin concurrentie van nog zeventien kanshebbers uit de hele wereld. Van Schlossleuchten Drachenburg in Duitsland en Joynton Avenue Creative Centre in Australia tot Coralarium op de Malediven en de Buarque de Macedobrug in Brazilië. De winnaar wordt op 6 december bekendgemaakt in Londen.


Het stadhuis van Middelburg staat bekend als een van de fraaiste middeleeuwse stadhuizen in ons land. Gebouwd in de gotische stijl van de late middeleeuwen is er in de loop van de eeuwen veel aan het stadhuis veranderd.

De Roosevelt Academy is sinds 2004 in het oude stadhuis gehuisvest. De Roosevelt Academy valt onder de Universiteit van Utrecht die de school heeft opgericht. Er studeren ongeveer 600 studenten. Vierhonderd daarvan zijn Nederlandstalig. De lessen zijn geheel in het Engels.

Uit in Middelburg

Bolwerken van Middelburg

Een mooie wandeltocht voert over de bolwerken van Middelburg. Er zijn 5 bolwerken die gezamenlijk een paar kilometer lang zijn. De wandeling voert langs de grachten. Er zijn nog maar weinig restanten van oude muren. Langs de bolwerken staan twee molens: de Seismolen en molen de Hoop.


Wandeling over de Middelburgse vesten

De bolwerken en grachten lopen vanaf de Poelendaelsesingel tot aan de Veerseweg. Dit is ten Westen en ten Noorden van Middelburg centrum. Een goed startpunt voor een wandeling over de Middelburge vesten zou de AH XL aan de Pottenbakkerssingel kunnen zijn. Men kan dan vertrekken vanaf het wandelpad aldaar over het Vlissings Bolwerk naar Molen de Hoop. Vervolgens komt men op het Langevielebolwerk en loopt men achterlangs het Hof van Tange naar de Seismolen die op het Seisbolwerk staat. Als de wandeling eindigt bij de Koepoort dan kan er teruggelopen worden door het historische centrum en de Abdij, langs de Markt en via de Langeviele winkelstraat weer terug naar AH of het Hof van Tange. De totale afstand van de wandeling is dan misschien 5 km.





Het Noordbolwerk is het gebied tussen de Koepoort en de Noordpoort. Er loopt een wandelpad langs het water. Van de Koepoort naar de Noordpoort is minder dan 1 km lopen. Het wandelpad gaat na de Noordpoort verder, de Middelburgse veste volgend. Het Seisbolwerk is het gedeelte tussen Noordpoort en de Seismolen. Na de Seismolen gaat het pad verder op het Langevielebolwerk en het Vlissings Bolwerk.

Het Seisbolwerk is het gebied tussen het Noordbolwerk (Noordpoort, Koepoort) en de Seismolen. Na de molen begint het Langevielebolwerk en het Vlissings Bolwerk waar molen de Hoop staat. De Seismolen dateert van 1728 en is de oudste van de 4 stadsmolens in Middelburg. De molen is in 2000/2001 zodanig gerestaureerd dat hij weer regelmatig kan draaien. Dichtbij de Seismolen is een Joodse begraafplaats. Hier staat ook een monument ter nagedachtenis aan de 72 Zeeuwse Joden die in de oorlog zijn afgevoerd en omgekomen.


Vlissings Bolwerk
Het Vlissings Bolwerk was een van de verdedigingswerken van Middelburg. Het beslaat het gebied tussen de Poelendaelesingel en de Zandstraat/Langevieleweg. Als men Middelburg inrijdt vanaf Vlissingen (de N661 langs het Kanaal van Walcheren) dan rijdt men op het Vlissings Bolwerk. Het eerste wat men dan ziet is Molen De Hoop die aan de overkant van de gracht staat. De molen werd in 1755 herbouwd na een grote brand en is uitgebreid gerestaureerd in 1988. De bolwerken en grachten lopen vanaf de Poelendaelsesingel tot aan de Veerseweg; een paar kilometer lang. Een startpunt voor een wandeling over het Vlissings Bolwerk is het wandelpad dat begint bij de slagbomen van de parkeerplaats van de AH XL. Men komt dan langs Molen de Hoop. Het Vlissings Bolwerk is niet groot. Vrij snel komt men op het Langevielebolwerk.

Reacties