Frituurke 't Zwin in Sluis

Frituurke 't Zwin in Sluis is beste cafetaria van Zeeland

         SLUIS - Frituurke ‘t Zwin is met een 56e plaats in de Cafetaria Top 100 van vakblad SnackKoerier dit jaar de beste cafetaria van Zeeland. Restaria ’t Luifeltje in het Friese Bergum is de winnaar van de Snackkoerier Cafetaria Top 100 2018.

Cafetaria's worden voor de top 100 beoordeeld op gastvrijheid, kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid, service, marketing, ondernemerschap en personeelsbeleid. Ondernemers moeten zichzelf inschrijven om deel te nemen aan de verkiezing.




Sluis is vermoedelijk omstreeks 1280 gesticht door de Vlaamse graaf Jan I van Namen en had van oorsprong de naam Lamminsvliet. In 1324 kreeg Sluis echter zijn huidige naam. De stad heeft haar ontstaan te danken aan het verzanden van het Zwin. Hierdoor werd de rechtstreekse verbinding van de belangrijke handelsstad Brugge met de zee geblokkeerd en werd Sluis de belangrijkste voorhaven van Brugge. In 1290 kreeg het dorp al stadsrechten en door haar strategische ligging werd de stad in 1382 een vestingstad. In 1340 had in de monding van het Zwin reeds de Slag bij Sluis plaatsgevonden die de opmaat tot de Honderdjarige Oorlog vormde. In 1385, werd gestart met de bouw van het Kasteel van Sluis, dat tijdens de Franse inval in 1794 zwaar beschadigd werd en definitief gesloopt in 1820.


Lees verder ....


Jantje van Sluis

De legende van Sluis heet

‘Jantje van Sluis’.

Hoog in de toren van het Belfort slaat hij ieder kwartier op de klok. In het jaar 1606 deed hij niet wat er van hem werd verwacht en juist daardoor werd hij voor altijd de held van Sluis. In die tijd was Sluis een machtige vesting en was er een sterk Nederlands garnizoen gelegerd. De Spanjaarden hadden hun zinnen erop gezet Sluis na een mislukte aanval in 1604 weer in handen te krijgen. In het Spaanse kamp was afgesproken dat de aanval zou plaatsvinden als de klok op een bepaald uur zou slaan. Echter die nacht werd er geen klokslag gehoord en de aanval van de Spanjaarden mislukte. Wat de oorzaak was van het zwijgen van de klokken? Die avond was Jantje naar de kermis geweest en had te diep in het glaasje gekeken en in slaap gevallen.



In Oostburg (Wosburg) kun je voor bijna alles terecht. Van ziekenhuis tot zwembad, van theater tot supermarkt. Je koopt hier je dagelijkse boodschappen. De eenhoorns heten je al welkom op de rotondes. Ze staan symbool voor de kracht en moed tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het stadje is door het Rijk aangewezen als één van de 30 wederopbouwgebieden die Nederland telt.



Door de eeuwen heen hebben oorlogen, plunderingen en overstromingen veel schade aangericht. Telkens werd de stad weer opgebouwd. De naam Eenhoornstad verwijst hiernaar. In 1583 werd Oostburg opzettelijk onder water gezet, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1604 werd de Linie van Oostburg opgericht, waarvan nu nog sporen in het landschap zijn terug te vinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 werd Oostburg voor een groot deel verwoest door de geallieerden.

941: Oostburg voor het eerst vermeld in archieven
1237: Oostburg krijgt stadsrechten
1604: Oostburg vestingstad


Watertoren met ‘echte’ waterdruppels

De watertoren is een echte blikvanger, met de kenmerkende schildering van kunstenaar Johnny Beerens. Het zijn enorme waterdruppels die net echt lijken. Ze symboliseren de kringloop van het leven, maar kunnen ook geassocieerd worden met tranen. Je kunt er niet omheen kijken!

Reacties

  1. Sluis gaat vanaf volgend jaar meer uit toerisme halen. In letterlijke zin, betaald parkeren wordt opgerekt en de forensenbelasting verhoogd. Dat besloot een overgrote raadsmeerderheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kleinste stadje van Zeeland herbergt de winnaar van de PZC Award Beste Restaurant 2018. De Vijverhoeve in Sint Anna ter Muiden , bij Sluis mocht woensdag de glazen PZC-plaquette in ontvangst nemen. ,,We zijn ongelooflijk blij en trots”, glundert chef-kok en eigenaar Bart Grahame.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Parkeren in de gemeente Sluis wordt moderner. Een vergunning aanvragen moet vanaf 2020 digitaal kunnen en contactloos betalen wordt bij alle parkeerautomaten ingevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De oudste vijgenpit van Zeeland komt uit de eerste eeuw na Christus en is opgegraven in Oostburg. De pit is onderdeel van meerdere Romeinse vondsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kerkgangers in Sluis moeten zich mogelijk enkele maanden extra warm aankleden tijdens vieringen in de rooms-katholieke kerk. De kerk mag niet stoken vanwege een nestelende ooievaar. Die is bovenop de schoorsteen begonnen met het bouwen van een nest.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een projectontwikkelaar ziet toekomst voor de Johannes de Doperkerk in Sluis. Er wordt onderzocht of er een kapel met woningen en eventueel detailhandel in het gebouw kan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het geheim van een goede kop koffie? In elk geval niet de duurste bonen en ook niet de duurste machine. Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Rob Clarijs kan het weten; de Zierikzeeënaar is verkozen tot beste barista ter wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lunchroom La Baguette uit Burgh-Haamstede is uitgeroepen tot leukste restaurant van Zeeland. Afgelopen maandag mochten Diana Maris en haar team de prijs in ontvangst nemen tijdens het Award Festival in Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is al een hele tijd stil rond de komst van een voetgangersbrug over de Kaai in Sluis. De plannen blijken echter nog springlevend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten